Vremea in Bucuresti
Duminica
Temp: °C / max:
Temp. min: °C
Curs valutar
$ 4.15
4.74
£ 5.40
detalii suplimentare...
email
parola
Intrati in contul dvs. sau creati un cont business.

Japan Play Transylvania 28 Aprilie 2012 - Casa de Cultura a Studentilor, Cluj - Napoca

Japan Play Transylvania – Primul festival interactiv de cultura japoneza din Romania

 

Asociatia Culturala Kesenai din Cluj-Napoca aduce in Transilvania un concept inedit de festival pentru spatiul romanesc: un eveniment cultural si interactiv, care promoveaza deopotriva valorile stricte ale societatii japoneze si cele mai putin riguroase ale civilizatiei occidentale. Festivalul Japan Play Transylvania (JPT) este primul eveniment major de cultura japoneza din Romania. Festivalul se va desfasura in 28 si 29 aprilie la Cluj-Napoca, in doua locatii reprezentative pentru diversitatea culturala: Casa de Cultura a Studentilor si Centrul de Cultura Urbana „Turnul Croitorilor”.

 

 

Organizatorii – Asociatia Culturala Kesenai, Organizatia Studentilor de la Universitatea Tehnica (OSUT) si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) – au pregatit pentru prima editie a JPT o serie de activitati: concursuri de talente artistice si de costume (cosplay); expozitii de armuri, kimono-uri si coifuri; ateliere de haiku (poezie din 17 silabe), de origami modular si de light graffiti; prezentari de ikebana; concerte ale unor cunoscute trupe romanesti; zone de gaming (pe computer si console); proiectii de filme documentare si animatii japoneze si occidentale; expozitii cu vanzare de benzi desenate; stand-up comedy cu teme sociale japoneze; demonstratii de lupta; karaoke.

 

Asociatia non-guvernamentala Kesenai a fost infiintata oficial in primavara anului 2011, avand sediul in Cluj-Napoca. Scopul Kesenai consta in promovarea culturii japoneze si stabilirea unor relatii diplomatice cat mai favorabile intre Romania si Japonia. La 11 martie 2011, cand Japonia a fost lovita de o serie de cutremure si de tsunami, Asociatia Culturala Kesenai si-a unit fortele cu organizatia Globalgiving pentru a organiza o strangere de fonduri, suma colectata fiind de 7.500$, în decursul unei singure saptamani. In mai 2011, Kesenai a organizat, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, expozitia de instantanee „Clujul, mai aproape de Japonia”, unde au fost prezentate fotografii impresionante realizate atat de martori obisnuiti ai tragediei din Japonia, cat ÅŸi de profesionisti, precum Christopher Johnson, corespondent al New York Times ÅŸi Reuters.

 

Ideea organizarii unui festival de cultura japoneza in Transilvania le-a venit organizatorilor inca din primavara trecuta, ei folosind, drept model, evenimente similare care au deja loc in Europa si America de Nord si care se bucura de un real succes în randurile publicului.

 

Centrul de Cultura Urbana „Turnul Croitorilor” va gazdui, pe parcursul celor doua zile de festival, expozitii si demonstratii din cultura traditionala japoneza. Accesul vizitatorilor va fi liber, iar oferta organizatorilor este extrem de generoasa: demonstratii culinare de sushi, sashimi si multe alte preparate specifice; demonstratii vestimentare; demonstratii de arte martiale; expozitii istorice; expozitii artistice si de fotografii, precum si de lucrari Ikebana. De asemenea, vor fi pregatite si activitati interactive pentru public, cum este atelierul de haiku.

 

Turnul Croitorilor va avea amenajata o zona speciala pentru copii, unde se vor desfasura diverse activitati pregatite special pentru cei mici. Copiii, impreuna cu parintii sau bunicii lor,  vor putea invata sa creeze animalute din hartie, sa caligrafieze anumite cuvinte japoneze si sa urmareasca mini-spectacole de teatru de papusi.

 

Casa de Cultura a Studentilor este considerata locatia de baza a festivalului si se va dedica in principal culturii pop. Intrarea in aceasta locatie se va face pe baza de bilet. Printre cele mai importante activitati care vor avea loc in aceasta locatie sunt trei concursuri destinate celor deja versati in elemente specifice ale culturii japoneze, in scopul promovarii si sustinerii talentelor acestora: concursul de cosplay (cu sectiunea free cosplay, in afara competitiei); concursul Saiki (pentru cei cu talentele deosebite) si concursul de AMV (montaj audio-video de anime-uri).

 

 

JPT organizeaza si workshop-uri gratuite cu traineri profesionisti care vor instrui participantii in domenii interesante, precum realizarea de animatii, cosplay, origami, desen s.a. Este important de precizat ca accesul la workshop-uri va fi liber, iar numarul participantilor va fi limitat (pana la 30 de locuri), inscrierile efectuandu-se în ziua respectiva, la InfoPoint-ul amplasat in holul Casei de Cultura a Studentilor.

 

Alte puncte de atractie pentru publicul pasionat de cultura moderna japoneza vor fi zonele special amenajate. De exemplu, in zona de gaming vor fi prezentate diverse jocuri populare nipone, precum Just Dance, Dance Dance Revolution, jocuri pentru console (Xbox 360, Playstation 2 zi 3 etc), jocuri de masa jocuri traditionale si multe altele. Vizitatorii vor avea posibilitatea inclusiv de a-si achizitiona jocurile pe care le testeaza.

 

Zona comunitatilor va fi destinata promovarii organizatiilor care activeaza in domeniul culturii japoneze, iar cei care sunt interesati pot contacta organizatorii pentru a vedea care este modalitatea de participare in cadrul acestei activitati.

 

 Aleea artistilor va fi o zona ce va oferi o platforma tinerilor artisti pentru promovarea si comercializarea propriilor produse si lucrari, axate pe aspecte ale culturii moderne japoneze, prin amenajarea unor standuri comerciale. Astfel, tinerilor talentati li se va oferi posibilitatea de vizibilitate in fata unui public larg si entuziast.

 

La Casa de Cultura a Studentilor vor fi organizate si conferinte, urmate de sesiuni de autografe, cu cei mai de vaza invitati ai festivalului, dar si cu persoane din public, care s-au remarcat prin aptitudini deosebite. Vom oferi astfel ocazia unica unor persoane care nu beneficiaza inca de o larga popularitate de a se simti adevarate vedete.

 

Printre activitatile artistice si de divertisment din cadrul JPT putem enumera: proiectiile de filme, spectacol de karaoke si stand-up comedy.

 

Nelipsite de la JPT vor fi concerte de muzica – unul dintre punctele forte de atractie ale festivalului. Doua dintre formatiile invitate au fost deja confirmate. Este vorba de trupele romanesti: Ultimu’ Nivel si Trupa OM.

 

Mai multe detalii despre toate activitatile festivalului, precum si despre modalitatea de inscriere la concursuri aflati accesand site-ul oficial al JPT sau pagina de Facebook – http://www.facebook.com/japanplay. Tot aici veti putea participa la sondajele legate de festival si veti avea ocazia sa postati sugestii, doleante si comentarii.

 

Daca doriti sa descoperiti cultura fascinanta a Japoniei, va asteptam la Japan Play Transylvania!

 

Bilete pe www.myticket.ro

cinema

filme, concurs, program, premiere

Spectacole

teatru, opera, opereta, ateneu

sport

fotbal, handbal, basketball, ciclism

Cluburi

petreceri, dj, shots, seri tematice